VOJKOVIĆI

PRIČAONA

Home Pričice/Pjesme Fotografije Zanimljivosti Za nezaborav! Džudo Klub Pričaona Links

Glavna stranica foruma
Dobro doÅ”li na diskusije o VojkoviƦima!
 
    TražiTraži   Spisak članovaSpisak članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Provjeri privatne porukeProvjeri privatne poruke   PristupiPristupi 

Vi ste profesori

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    VOJKOVIƆI forum -> ... DJACKO DOBA
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeęu temu  
Autor Poruka
SjedokosiUčlanjen: 28 Mar 2008
Poruke: 152

PorukaPoslato: Sun Jun 30, 2013 2:05 pm    Naslov: Vi ste profesori Odgovori sa citatom

Прије неки дан на једном форуму наиђох на један текст који ми се уреза у памћење. Ради се о говору Проф.Др Рајне Драгичевић са Филолошког факултета у Београду, који је написала и прочитала будућим професорима на њиховој апсолвентској вечери. Одлучио сам да овај надахнути говор подијелим са члановима војковачког форума. Да је актуелан, актуелан је. Боље мјесто од ове школске странице не нађох.

"Dragi moji studenti, poÅ”tovane kolege, buduƦi profesori,

Na dan kada smo proslavljali vaÅ”e apsolventsko veĆØe, odložen je maturski ispit malih maturanata jer su se testovi koje je trebalo da popunjavaju pojavili u javnosti. Ovaj dogaĆ°aj samo je jedna od brojnih manifestacija uruÅ”enosti naÅ”eg prosvetnog sistema, kao i druÅ”tvenog sistema u svim oblastima. DolazeƦi na vaÅ”e veĆØe i gledajuƦi vas onako doterane, nasmejane, mlade i pune pozitivne energije, razmiÅ”ljala sam o tome hoƦete li uspeti da zadržite taj optimizam i kada diplomirate i kada se suoĆØite s niskim platama, nedovoljnim uvažavanjem profesorske profesije, priliĆØno nezainteresovanim uĆØenicima, roditeljima koji su uvek na strani svoje dece (ĆØak i ako je to na njihovu Å”tetu), razliĆØitim pritiscima i omalovažavanjem.

Mnogo toga oko vas ubijaƦe vam motivaciju. Ipak, ako mene pitate, na listi vrhunskih zanimanja nalaze se sledeƦa: profesor, lekar, advokat, sudija, inženjeri, joÅ” jednom, profesor. Ako pitate sve roditelje ovog sveta ĆØime bi želeli da se njihova deca bave, odgovoriƦe vam na isti naĆØin. Raznorazni nepismeni i polupismeni ljudi danas sebe olako mogu nazvati nekakvim pi-arovima ili menadžerima, neobrazovane voditeljke sebe zovu novinarkama, a folk-pevaĆØice umetnicama, da i ne govorim o art direktorima, biznis konsultantima, bek-ofis administratorima, velnes konsultantima, ivent koordinatorima, kopi-print operaterima, marketing konsultantima, ofis-asistentima, portfolio-menadžerima, produkt dizajnerima. Iza zvuĆØnih naziva zanimanja najĆØeÅ”Ć¦e se kriju foliranti koji misle da se ugled može steƦi preko noƦi, kriju se oni koji nisu imali izdržaj da zavrÅ”e fakultet koji su zapoĆØeli, oni koji menjaju zanimanja i profesije kao prljave ĆØarape. Nemojte zaboraviti da se profesorom, lekarom ili sudijom niko ne može samoprozvati. Ponosite se svojim zanimanjem koje se može steƦi samo upornim, vrednim radom, odricanjem, nespavanjem i viÅ”egodiÅ”njim samosavladavanjem i samoodricanjem. Ne dozvolite da vam bahati, hvalisavi i samouvereni vlasnici raznoraznih restorana, firmi, privatnih aviona, luksuznih stanova drže lekcije o uspehu, jer VI STE PROFESORI, a oni su samo vlasnici kvadratnih metara!

PokuÅ”avaju da omalovaže profesorsko zanimanje. Imajte na umu to da ste vi ĆØuvari dostojanstva svoje profesije. Zvanje profesora stiĆØe se sa puno truda, ali joÅ” viÅ”e muke treba uložiti u znanje kako nositi tu važnu titulu. Vodite raĆØuna o naĆØinu na koji se ponaÅ”ate i kada niste u Å”koli, razmiÅ”ljajte o svom odevanju, stavu, odnosu prema kolegama, prema uĆØenicima i njihovim roditeljima. Ako sebe srozate u sopstvenim oĆØima, onda Ʀe vas i okolina gledati sa omalovažavanjem. Budite ponosni, samouvereni, budite spremni da uĆØite i da se doživotno usavrÅ”avate, jer VI STE PROFESORI!

Volite svoje uĆØenike. Upoznajte ih sa onim plemenitim Å”to nose u sebi, a ĆØega ĆØesto nisu svesni. Izvucite ono najbolje iz njih. Podignite im ugled u njihovim sopstvenim oĆØima. NipoÅ”to im ne poklanjajte ocene, ali im stalno omoguƦavajte da poprave ocene koje imaju. Prepoznajte i poÅ”tujte njihov trud. Pokažite im da mogu biti uspeÅ”ni ako rade. Ne ubijajte im volju. Profesorski autoritet ne stiĆØe se preteranom strogoÅ”Ć¦u i samovoljom, veƦ pravednoÅ”Ć¦u i nedvosmislenim dogovorom kojeg obe strane treba da se pridržavaju. Hvalite najbolje jer Ʀete time inspirisati i ostale da se potrude i ponekad budu najbolji. Pružajte Å”ansu mnogima da ponekad budu najbolji. Nemojte biti drugari sa svojim uĆØenicima i pokuÅ”avati da im se na taj naĆØin približite. Vi treba da postavljate pravila u svojoj uĆØionici, da odreĆ°ujete granice, da držite konce u svojim rukama, jer oni su uĆØenici, a VI STE PROFESORI!

Ne zaboravite da Ʀete predavati glavni predmet, prvi u rubrici u dnevniku, i da Ʀete sa svojim uĆØenicima provoditi viÅ”e vremena od svih ostalih profesora. VaÅ” uticaj na uĆØenike biƦe najvažniji. Budite svesni te odgovornosti. Kao profesori srpskog jezika, vi ste ĆØuvari naÅ”eg jezika i kulture. UĆØite uĆØenike da vole svoju zemlju. ƈesto se može ĆØuti kako profesori svojim najboljim uĆØenicima savetuju da Å”to pre odu odavde. PoĆØelo je da se podrazumeva da je najbolji uspeh u Å”koli sigurna propusnica za odlazak iz Srbije. Hajde da preokrenemo perspektivu! Ukažite najboljim uĆØenicima na to da treba da ostanu u Srbiji jer Ʀe joj, kao najbolji, pomoƦi da se oporavi i postane bolje mesto za život. Ne dozvolite im da odu i da prepuste zemlju svakojakom oloÅ”u! Zacrtajte im kao životni zadatak da se bore protiv živog blata u koje tonemo. Usadite im oseƦaj za druÅ”tvenu odgovornost i objasnite im da ovu zemlju niko ne može oĆØistiti osim njih. Ako se potrudite, videƦete da Ʀe vas Ć°aci posluÅ”ati, jer VI STE PROFESORI!

Budite uvereni da seme svih ekonomskih, politiĆØkih, kulturnih, moralnih reformi u ovoj zemlji može da proklija samo u porodici, ali i u vaÅ”oj uĆØionici, i to upravo na ĆØasovima srpskog jezika i književnosti! Zato se trudite da budete uzor svojim uĆØenicima. Krenite u rat protiv svih starleta, sponzoruÅ”a, pevaĆØica, manekenki, tajkuna, biznismena i pobedite ih. Vi im morate postati orijentaciona taĆØka, svetionik u životu! Za taj rat imate 45 minuta dnevno skoro svakog radnog dana, a to nije malo. PobediƦete tako Å”to Ʀete dati sve od sebe da saržaje koje treba da predstavite svojim uĆØenicima uĆØinite zanimljivim, uzbudljivim, svežim. UspeƦete u tome samo ako mnogo znate, ako volite ono Å”to radite i ako ste posveƦeni. UĆØenici to mogu da prepoznaju, i to nepogreÅ”ivo. Ne obazirite se na ĆØinjenicu da se neke vaÅ”e kolege ne pripremaju za ĆØasove, da mnogi niÅ”ta ne rade, a primaju platu, ne obazirite se na trulež oko sebe i ne predajte mu se! Neka vaÅ” ĆØas bude oaza znanja u sveopÅ”toj pustinji, svetla taĆØka u mraku, zrno smisla u besmislu.

Vi imate misiju: ako uspete da povratite autoritet Å”kole i znanja (a to se ne može postiƦi nijednim zakonom, veƦ entuzijazmom profesora), padaƦe kao domine sve prepreke ka boljem životu u Srbiji. Od ĆØasa srpskog do ekonomskih reformi! Od ĆØasa srpskog do borbe protiv korupcije! Od ĆØasa srpskog do kosmosa! VaÅ”a moƦ je ogromna i vaÅ” zadatak je od strateÅ”kog znaĆØaja. U tome je razlika izmeĆ°u vas i raznoraznih menadžera, konsultanata, koordinatora, administratora, operatera, bogatih vlasnika lokala i ostalih eksperata za prodavanje magle. U njihovim rukama su projekti, lokali, avioni i kamioni, a u vaÅ”im rukama je buduƦnost ove zemlje. Nikada nemojte zaboraviti: VI STE PROFESORI!

19. VI 2013.godine
Prof. dr Rajna DragiƦeviƦ"
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
SjedokosiUčlanjen: 28 Mar 2008
Poruke: 152

PorukaPoslato: Sun Jun 30, 2013 2:09 pm    Naslov: Odgovori sa citatom

Пошто ја пишем ћирилицом, а уредник форума још није омогућио да се теме наслове тим нашим писмом, наслов ове теме који треба да гласи гласи "Ви сте професори" изашао је као што видите на неким чудним "хијероглифима". Извињавам се читаоцима, али није до мене.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz prethodnih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    VOJKOVIƆI forum -> ... DJACKO DOBA Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete mijenjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Copyright © 2004, Vojkovici.com